top of page

BIG Jump : spring op 9 juli 2023 mee in de leie voor een betere waterkwaliteit

Zondag 9 juli om klokslag 15 uur, nodigen LZSB.BE, Gemeente Wevelgem, Stad Menen en de vzw GoodPlanet Belgium alle omwonenden uit om in de Leie te komen springen. Net als duizenden burgers over heel Europa en in de rest van België, vragen we aandacht voor de waterkwaliteit in lokale waterlopen en dit jaar ook voor de problematiek van plastic.

Ben je bezorgd over de kwaliteit van onze waterwegen? Daar is alle reden toe. Momenteel voldoet geen enkele waterloop in België aan de Europese Kaderrichtlijn Water, die vereist dat al onze waterlopen in 2027 in 'goede staat' verkeren. Dat is betreurenswaardig. ”Met de Big Jump laten we zien dat we als burgers wakker liggen van de kwaliteit van onze rivieren”, zegt directeur van GoodPlanet Jo Van Cauwenberge. De kwaliteit van het water hangt onder meer af van de mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen in het water. Daarom hebben we dit jaar gekozen om te focussen op het probleem van plastic dat nog te veel in onze waterwegen aanwezig is.

Kom je mee springen om te laten zien dat jij proper water zonder plastic ook belangrijk vindt?

Praktisch:

Plaats: Leiebrug Wevelgem-Lauwe.  

Waterschoentjes zijn aangeraden.

Met bar & muziek.

In het water springen kan van 15 tot 16h

Kom te voet of met de fiets.

Parkeren:  doe je op de parking van het Applauws en dan kan je wandelen langs het jaagpad.

Er is geen omkleedmogelijkheid.

De Big Jump is een jaarlijkse, internationale actie die in 2002 werd opgezet door het European Rivers Network (ERN). De actie wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet Belgium en op verschillende locaties georganiseerd door o.a. natuur- en milieu- en andere organisaties, waaronder LZSB.BE en lokale overheden.

 

Wat is de Europese kaderrichtlijn water?

Op 23 oktober 2000 werd de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW) door het Parlement aangenomen. Deze Europese waterwet moest ervoor zorgen dat onze rivieren, stromen en andere wateroppervlaktes tegen 2015 een goede ecologische toestand bereikten. We mogen trots zijn op de vooruitgang sinds 2000, maar de doelstelling is nog niet bereikt. De meeste Europese lidstaten moesten hun vertraging verantwoorden en kregen uitstel tot uiterlijk 2027. Landbouw, industrie, overheden en huishoudens moeten dus extra inspanningen leveren opdat alle rivieren zich opnieuw in een goede ecologische toestand bevinden. De Big Jump brengt dit, sinds 2005, jaarlijks onder de aandacht en herinnert iedereen aan de nakende deadlines en het belang van proper natuurlijk water.

Met Steun van de Gemeente wevelgem & Stad Menen

Meehelpen de dag zelf? https://forms.gle/PMSYtVkuk6smEakB8

bottom of page